Avem un sistem bolnav

Publicat in: Atacuri la baioneta

mircea-peres-e1454317412480-600x466

„Constatăm, cu tot mai multă dezamăgire, că România devine un stat bolnav, în care cetățenilor și intreprinzătorilor le este tot mai greu să existe. Instituțiile statului au devenit niște găuri negre, în care cetățenii își pot pierde speranța de a mai obține vreodată realizarea dezideratului lor. Micile afaceri, pe care atât Guvernul cât și administrația locală, ar trebui să le sprijine, sunt lichidate cu bună știință de conducătorii noștrii. O banală alimentara deschisă la colțul străzii are nevoie de avize începând cu Protecția și Stingerea Incendiilor, Protecția Mediului, Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Autorizație de Funcționare, Autorizație de orar și încă o serie de avize și autorizații. După aceea încep să vină controalele și aici sunt și mai multe entități care nu au nimic altceva de făcut decât să controleze. Povestea se repetă și în situația persoanelor fizice. Există atâtea instituții și organisme care nu au altă sarcină decât aceea de a controla și de a aplica amenzi încât cel mai simplu devine să nu faci absolut nimic.

În aceste zeci de instituții, lucrează un număr impresionant de funcționari care, în marea lor majoritate, nu au lucrat niciodată în mediul privat și nu au niciun fel de idee despre ce înseamnă să ai responsabilitatea salariilor care trebuie plătite, a taxelor, a impozitelor, a furnizorilor și peste toate să ai controale care au ca unic scop colectarea de fonduri la bugetul statului sau a primăriei.

În țările civilizate și în viziunea ADV, instituțiile statului și primăriile sunt un partener al cetățeanului, vin în sprijinul acestuia și nu exercită forța coercitivă înainte de a a-și îndeplini rolul tutelar. Cu alte cuvinte în țările civilizate, instituțiile sunt anunțate printr-un formular unic cum că persoana dorește să înceapă construcția sau că dsfășoară o anumită activitate după care reprezentanții instituțiilor se prezintă la fața locului pentru a-l îndruma asupra a ceea ce este necesar a fi făcut pentru îndeplinirea normelor legale. Și la noi instituțiile sunt într-adevăr anunțate prin formularul unic dar aici se opresc toate similaritățile între sistemele normale și cel bolnav sub care trăim. Primul pas al instituțiilor este acela de a te suna și a te anunța că ”venim să vă dăm amendă”. În situația în care funcționarii sunt întrebați care sunt condițiile care trebuie îndeplinite, răspunsul vine prompt „noi venim să vă dăm amendă nu să vă dăm sfaturi”. Cam acesta este raportul dintre contribuabil și sistemul bolnav sub care trăim, acesta este sistemul care trebuie dezasamblat și regândit în integralitatea lui”

1 Comment

  1. Roland
    martie 6, 2016

    Lasa un raspuns

    De 18 ani pe terenu fza arad faleza mures nu sa facut nimic si multe gunoaie … de la primarie doar vb unde mai este in centru aradului teren liber de 5 h sa poti face multe lucruri ? Nici unde si drumu ii jalnic,care il nivelam acum pe bani nostri ca de primaria doar vb in vand … pana acum a costat 1500ron si nu ii gata

Lasa un comentariu


Poti sa folosesti aceste marcaje si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*