Propunerea Partidului Alternativa De Vest pentru Strandul Neptun

Publicat in: Proiecte

Având în vedere propunerea Primariei Arad privind Ștrandul Neptun, membrii ai Alternativei De Vest au fost prezenti la dezbaterea publică luând cuvântul și relevând miniusurile propunerii„. Am făcut mult mai mult de atât și propunem noi o altă modalitate de gestionare, de organizare și de dezvoltare a acestei embleme a orașului nostru:

Cetatea Arad - proiect Alternativa De VestPrimăria propune o zonă nouă de agrement în zona fortificațiilor care se întinde pe aproximativ 5 hectare. Aceeași instituție susține desființarea căsuțelor cu motivarea că acestea împiedică punerea în valoare a fortificațiilor cetății dar propune realizarea de construcții cu scop de agrement în apropierea fortificațiilor uitând să măsoare cu aceași măsură. Adică căsuțele împiedică punerea în valoare a fortificațiilor dar alte construcții nu ar împiedica punerea în valoare a acelorași fortificații.

            Alternativa De Vest propune în zona 1 (identificată cu culoarea verde) înființarea unui parc dendrologic de mari dimensiuni, aproximativ 20 hectare, cu destinația de organizare a unor evenimente de mare amploare în aer liber de gen Untold Festival.

 1. În zona 2, zona ștrandului actual, evidențiată cu culoarea rosu deschis, Alternativa De Vest propune ajustarea malului Mureșului, refacerea/reconversia spațiilor construite și instituirea unui regulament în zona vizată.
 2. Zona 3, evidențiată cu culoarea roșu aprins, se constituie în extinderea zonei de agrement cu funcțiunea de ștrand iar în propunerea Alternativei De Vest față de propunerea Primăriei, această extindere este relocată în mod logic și fără a distruge construcțiile existente. Zona SPA este o investiție benefică și necesară dar ea trebuie amplasată în continuarea ștrandului existent, gândirea și proiectul Primăriei venind să distrugă o zonă tradițională a celui mai popular obiectiv arădean.
 3. Zona 4 evidențiată cu culoarea galbenă, este actuala zonă a căsuțelor unde administrația a vândut proprietarilor căsuțele existente cu promisiunea că aceștia nu vor fi deranjați și că vor avea posibilitatea preluării în folosință a terenurilor aferente. Alternativa De Vest propune păstrarea acestei zone și modernizarea ei. Cea mai importantă modificare ar fi redimensionarea căior de acces, astfel ca. problema accesului serviciilor de urgență să fie rezolvată.
 4. Zona 5 evidențiată pe propunerea Alternativei De Vest cu culoarea albastru deschis, este locația în care propunem crearea a două pontoane pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni și în subsidiar crearea unor căi de navigație pentru agrement. Mureșul nu a fost pus în valoare în cei 12 ani de mandat ai actualei administrații ori credem noi că acesta prezintă un potențial enorm atât ca agrement cât și ca mijloc de transport alternativ.

 

Pe planșă se mai regăsesc și două tipuri de accese:

 

 1. a) Accesul auto – se propune păstrarea celor două accese auto existente pentru deservirea cetății și a ștrandului din punct de vedere al serviciilor de urgență respectiv colectarea deșeurilor;

 

 1. b) Accese pietonale – propunem crearea unui acces pietonal și pistă de biciclete care să traverseze ștrandul de la un capăt la altul dinspre Micalaca până la podul Decebal, acestea fiind dimensionate pentru accesul autospecialelor serviciilor de urgență. Propunem de asemenea, crearea a două poduri pietonale peste râul Mureș, din care, cel de pe strada Praporgescu va fi dimensionat, la fel, pentru accesul autospecialelor serviciilor de urgență.

 

            Alternativa De Vest consideră că este necesară păstrarea simbolului orașului nostru și modernizarea acestui simbol, dar atât. Introducerea unei artere de circulație pe Ștrandul Neptun, pe lângă parcul Europa, sunt soluții strict inginerești care nu au în vedere dorința și tradiția orașului Arad în privința locului în care generații la rând au găsit refugiul după zilele lungi de muncă. De asemenea, ar fi oportună demararea unor cercetări arheologice în zona cetății pentru redescoperirea unor amanunte demult uitate ale istoriei acestui neprețuit oraș.

2 Comments

 1. Constantin
  martie 16, 2016

  Lasa un raspuns

  Un proiect bun. Avut in vedere si al doilea pod de pontoane (sau un al doilea pod pietonal ) cu acces la strand de pe strada Ineului (eventual Polivalenta)

 2. cetățean arădean
  aprilie 2, 2016

  Lasa un raspuns

  Proiectul este bun, dar nu este realizabil în acest deceniu deoarece administrația Falcă a întârzâiat foarte mult retrocedarea Cetății Aradului

Lasa un comentariu


Poti sa folosesti aceste marcaje si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*